Churros, tacos, marquesitas, nachos.

Nie przepadam za kuchnią meksykańska, jednak są potrawy, które są zjadliwe, a nawet smaczne. 

Bardzo smakują mi słodkie przekąski np. churros czyli ciasto dlugości 20 cm i grubości kciuka smażone na głębokim oleju i posypane cukrem. (6 sztuk to 25 pesos). Kolejną smaczną, słodką przekąską sa marquesitas czyli coś jak polskie rurki z kremem, jednak dłuższe i wypełniane np. bananami, nutellą.

   
 Zdjecie powyżej przedstawia churros.

Tu w Meksyku wszyscy objadają się tacos, placuszkami kukurydzianymi wypełnionymi warzywami, mięsem i  polanymi różnymi sosami. (2 rybne tacos to  koszt 30 pesos) Ja nie przepadam za tacos, nie smakuje mi mąka kukurydziana.

Furrorę wśród turystów robią nachos z serem czyli chipsy podawane z roztopionym serem i warzywami oraz z kawałkami mięsa. (koszt to od 40 do 170 pesos za porcję, wszystko zależy od knajpki)

Smaczną propozycją jest ceviche czyli surowa ryba podawana z pomidorem i cebulką, doprawiona solą i pieprzem. 

Ryba polewana jest sokiem z limonki, białko się ścina i rybkę można już jeść.

Z napojow smakuje nam liquido, zmiksowane owoce takie jak banan, truskawki, mango, ananas i mleko. Koszt 1 litra to 35 pesos.

One thought on “Churros, tacos, marquesitas, nachos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *